Montaža i upotreba lanaca za snijeg

Lanci za snijeg mogu se montirati na većinu automobila, SUV vozila i kamiona. Oni znatno poboljšavaju trakciju na snijegu i ledu te mogu biti privremeno rješenje ako se montiraju na ljetne gume.
Za početak, svakako kupite odgovarajuće lance za vaše vozilo. Podatke o njima trebate pronaći u knjižici proizvođača koja ide uz vaše vozilo. Imajte na umu da na nekim automobilima lanci za snijeg mogu biti problem. Ako je na vašem automobilu nedovoljan razmak između gume i luka kotača odnosno ovjesa vozila, možda biste trebali razmisliti o mogućnosti kupnje ćarapa za snijeg ili pronaći proizvođača koji bi imao lance za  baš za vaš tip i model automobila. 
Nakon što ste utvrdili da postoji dovoljan razmak na stražnjoj strani kotača te između površine ceste i luka kotača, trebate kupiti lance koji odgovaraju dimenziji vaše gume i težini vašeg vozila, odnosno snazi vašeg vozila. Lanci za snijeg prodaju se u paru i obično se montiraju na pogonske kotače.

Prilikom montaže nemojte čekati do pred sami uspon na snijegom pokrivenoj cestu da biste tek onda po prvi puta isprobali vaše lance za snijeg. Iako se oni relativno lako montiraju, praksa je izuzetno važna. Pažljivo slijedite upute na kutiji te ukoliko imate bilo kakvih pitanja kontaktirajte dobavljača. 
U većini slučajeva, kad ste jednom već montirali lance za snijeg, trebat ćete isključiti kontrolu trakcije, odnosno protukliznu kontrolu, ali to svakako provjerite u vašoj knjižici koja sadrži korisne savjete.  
Kako biste spriječili pucanje lanaca, izbjegavajte svako naglo kretanje. Krenite posve nježno te vozite oprezno i polako, izbjegavajući pritom oštro ubrzavanje i kočenje. 

Prethodni post Sljedeći post

0 komentari

Ostavite komentar