Poliranje farova automobila

Farovi automobila trajno su izloženi brojnim faktorima koji utječu na njihov izgled, no i na funkcionalnost svjetala. Sunčeve zrake, promjene temperature, led, kamenčići u vožnji, kao i deterdženti loše kvalitete u auto praonicama – sve su čimbenici koji oštećuju plastiku od kojih su farovi načinjeni i oni s vremenom postaju žućkasti ili zamućeni. Osim što ne izgledaju lijepo, zamućeni farovi u konačnosti dovode do slabijeg osvjetljenja prilikom vožnje. Uz to, oštećeni farovi mogu biti razlog pada na tehničkom pregledu.

Srećom, rješenje ovog problema je vrlo jednostvano – poliranje farova. Poliranje je relativno jednostavan postupak koji, ukoliko imate potreban alat i malo iskustva, možete i sami napraviti. Naravno, ovdje govorimo o plastičnim farovima i savjeti se odnose isključivo na njih.

Postupak poliranja

Poliranje počnite zaštitom dijelova oko farova. Kako ne bi došlo do oštećenja drugih dijelova automobila pažljivo zalijepite traku oko farova. Bolje je potrošiti više trake i dobro zaštititi sve dijelove oko svjetala nego oštetiti limariju.

Zatim uzmite brusni papir (400) i lagano, kružnim pokretima skinite prvi sloj. Za vrijeme brušenja je potrebno farove držati mokrima i lagano ih polijevati vodom. Potom poliranje ponovite finijim papirima (600, 1200 i na kraju 2000). Ovaj postupak bi trebao ukloniti mrlje i žućkastu boju s farova i nemojte se čuditi što nakon njega farovi izgledaju mutno. Ukoliko nemate previše iskustva nemojte poliranje raditi strojno kako ne bi oštetili far intenzivnim brušenjem.

Ručno poliranje traje znatno dulje (i do nekoliko sati za oba fara), no ručnim brušenjem teško ćete oštetiti farove.

Završni korak podrazumijeva nanošenje paste. Ova sredstva, osim što ga štite, faru daju sjaj i čistinu. Nanesite pastu na far i ostavite neko vrijeme da se osuši ili upije. Potom uzmite pamučnu krpu i obrišite pastu. Po potrebi ponovite postupak.

Za kraj, kako bi svjetla što dulje sačuvala izgled za koji ste se dobro potrudili, na njih nanesite bezbojni, zaštitni UV lak.

Ovakav postupak zahtijeva dosta vremena i nešto vještine, no trebao bi Vam jamčiti sjajne i čiste farove nekoliko godina.

Prethodni post Sljedeći post

0 komentari

Ostavite komentar