Savjeti za korištenje klima uređaja u automobilu

Nakon „kiselog“ proljeća, rast žive na termometru ukazuje da ljeto samo što nije pokucalo na naša vrata. Opće je poznato da se ljetne vrućine i sparine lakše podnose s upaljenim klima uređajem pa je stoga vrijedno znati kako najučinkovitije koristiti klima uređaj.

U nastavku možete pročitati savjete koje smo izdvojili kako biste osigurali da vam klima uređaj pruža najbolje od sebe tijekom ljeta.

Djelomično otvorite prozor

Malo otvorite prozor kako biste smanjili vrući zrak unutar vozila.

Zbog nedostatka cirkulacije zraka unutar vozila po ljetnim vrućinama ulaskom u automobil osjetit ćete vruć i sparan zrak. Ono što tada možete učiniti jest ostaviti prozor automobila malo otvoren kako biste taj vrući zrak smanjili. Klima sistem u automobilu funkcionira uklanjanjem vrućeg zraka pa ako taj isti vrući zrak ispustite kroz malo otvoren prozor, to će samo pripomoći klima uređaju da djeluje učinkovitije.

Recirkulacija

Recirkulaciju najprije isključite, a nakon što zrak u automobilu postane hladniji, ponovno uključite.

Nakon što pokrenete automobil, prvo isključite način recirkulacije kako biste pomogli vrućem zraku da izađe kroz ventilaciju. Nakon što zrak postane hladniji, ponovno uključite način recirkulacije jer će on tada cirkulirati taj hladniji zrak unutar vozila, a samim time će i klima uređaj djelovati učinkovitije.

Niska brzina na automatskoj klimi

Ako je vaš automobil opremljen automatskim klima uređajem ili ima kontrolu klime, u tom slučaju pokrenite klima uređaj na najmanjoj brzini. To je najbrži način za smanjenje temperature u automobilu, a kasnije ga možete prilagoditi prema zahtjevima putnika.

Visoka brzina na početku

Ako je, pak, vaš automobil dugo bio izložen suncu, neizbježan je osjećaj vlage i sparine. Otvorite prozor do kraja, ručni klima uređaj stavite na najveću brzinu i prođite nekoliko kilometara sve dok ne osjetite da hladniji zrak struji iz klima uređaja. Potom možete zatvoriti prozor i uključiti način recirkulacije što osigurava učinkovitost klima sustava.

Redovno održavanje

Redovno održavanje automobila i klima uređaja, pogodit ćete, čuvati će klima uređaj u dobrome stanju i time utjecati na njegovu učinkovitost. Preporuča se napraviti servis klima uređaja prije ljetne sezone kako bi bio u optimalnom stanju za visoke temperature i duža putovanja.

Jasno je da su gore navedeni savjeti za potpuno različite situacije te da ovise o tome imate li ručni ili automatski klima uređaj. Savjetujemo vam da slijedite onaj savjet koji vama najviše odgovara te ćete tako ubrzo vidjeti i rezultate!

Sljedeći post

0 komentari

Ostavite komentar