Zamjena žarulja u automobilu

Za početak, provjerite imate li rezervnu žarulju u kutiji u svom prtljažniku. To je obično dio obavezne opreme za automobil, ali nije loše s vremena na vrijeme provjeriti kakvo je stanje i da se slučajno nije što potrgalo. Uvijek je dobro dokupiti nove žarulje i imati ih u pripremi jer nikada ne znamo kad će nam zatrebati. Također, dobro je imati više žarulja za određeno svjetlo na automobilu jer se može dogoditi i da nova žarulja ne radi pa da je možemo zamijeniti drugom. Uz ovo, striktno se držite modela i jakosti žarulja za vaš tip automobila. Često se, nažalost, po našim cestama događa da vlasnici vozila stavljaju neodgovarajuće žarulje pa se na kraju dobiju prejaka svjetla koja jako iritiraju druge vozače. 
 
Nakon toga provjerite kako doći do žarulje. U nekim vozilima postoje drugačiji sistemi pristupa. Primjerice kod nekih postoji tek uzak otvor pa zapravo trebate imati veoma usku i malenu ruku da skinete žarulju i stavite novu. Kod nekih se može skinuti staklo pa računajte da će vam za taj posao trebati i odgovarajući odvijači. Kako bilo, svaki model automobila ima neki svoj, pomalo specifičan način mijenjanja žarulja pa je svakako dobro da se prije s tim upoznate kako ne bi došlo da iznenađenja na cesti, kada vam je to najmanje potrebno. 
 
Prilikom montiranja žarulje pripazite da je dovoljno stegnete, a također i da nije prejako stegnuta kako ne bi došlo do pucanja ili drugih oštećenja. Prava mjera je najbolji odgovor za ovo. 
 
Pripremite se da je do žarulja na nekim automobilima najlakše doći u čučećem položaju pa je to također nešto što treba uzeti u obzir.  Neke žarulje također imaju i gumenu zaštitu koju je potrebno skinuti kako bi se uopće moglo pristupiti žarulji. Također, kod nekih marki vozila potrebno je i kotače zakrenuti u lijevu ili desnu stranu, s obzirom na to koje se prednje svjetlo mijenja, a sve kako bi se lakše pristupilo žarulji.
 
No, ako baš ne ide ili ako ste se malo preplašili ovim pričama, opet postoji rješenje. U najgorem slučaju možete otići svom automehaničaru koju će vam promijeniti žarulju i za to vam neće naplatiti mnogo, često neće naplatiti ništa.
Prethodni post Sljedeći post

0 komentari

Ostavite komentar